Τσουνάμι φορολογικών ελέγχων σε ολόκληρη τη χώρα - Free Sunday
Τσουνάμι φορολογικών ελέγχων σε ολόκληρη τη χώρα

Τσουνάμι φορολογικών ελέγχων σε ολόκληρη τη χώρα

Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί, καθώς αίρονται οι γεωγραφικοί περιορισμοί

Κύμα φορολογικών ελέγχων σε ολόκληρη την επικράτεια –με τους τουριστικούς προορισμούς να μπαίνουν στο μικροσκόπιο– αρχίζει η ΑΑΔΕ ρίχνοντας στη μάχη και τις Εφορίες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, οι ελεγκτές των ΔΟΥ με τη συνδρομή των τάμπλετ και της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής «ΕΛΕΓΧΟΣLive» θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν στην οθόνη το οικονομικό προφίλ του ελεγχόμενου, να διενεργούν αυτόματες διασταυρώσεις και επαληθεύσεις στοιχείων και να εκδίδουν επιτόπου το σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Σαρωτικοί έλεγχοι

Μάλιστα, οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί, καθώς αίρονται οι γεωγραφικοί περιορισμοί για τους «ράμπο» της Εφορίας, οι οποίοι θα μπορούν να μετακινούνται από νομό σε νομό και από πόλη σε πόλη.

Ειδικότερα με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή οι ελεγκτές θα μπορούν να:

- Τσεκάρουν με αυτόματες διαδικασίες τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές καθώς, εκτός από τα τάμπλετ, θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners).

- Ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα δεδομένα των τιμολογίων και αποδείξεων στην πλατφόρμα myDATA.

- Διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΦΠΑ κ.λπ.

- Βλέπουν το «φορολογικό ιστορικό» του επαγγελματία ή της επιχείρησης, δηλαδή εάν στο παρελθόν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις ή εάν είναι υπότροποι.

- Εκδίδουν και να κοινοποιούν στον ελεγχόμενο σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου με τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Ελεγκτικοί στόχοι

Σε ό,τι αφορά τους ελεγκτικούς στόχους –σύμφωνα με τον προγραμματισμό– θα φθάσουν τους 200.000 με την κατανομή να έχει ως εξής:

1. Τουλάχιστον 25.500 φορολογικούς ελέγχους (19.500 έλεγχοι βεβαίωσης και 6.000 έλεγχοι επιστροφής φόρων), μεταξύ των οποίων:

- 3.250 στοχευμένοι έλεγχοι (ΦΠΑ, με χρήση έμμεσων τεχνικών ελέγχου, ΦΠ/ΝΠ με μεγάλο φορολογικό κενό, κλάδοι με μεγάλο φορολογικό κενό, δείγμα υποθέσεων επιστροφών φόρων κ.λπ.).

- 6.000 έκτακτοι έλεγχοι σε επιτηδευματίες (λήψη κρατικών ενισχύσεων, αξιοποίηση πληροφοριών κ.λπ.).

- 10.250 έλεγχοι λοιπών περιπτώσεων εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων (διασταυρωτικοί, έκδοσης πράξεων κατόπιν δελτίων πληροφοριών/προληπτικών ελέγχων, λοιπών περιπτώσεων).

2. Τουλάχιστον 2.500 ελέγχους για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

3. Τουλάχιστον 49.500 μερικούς επιτόπιους ελέγχους πρόληψης από τις ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛΚΕ) και τις Υπηρεσίες Ερευνών Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών και σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης.

4. Τουλάχιστον 900 έρευνες από τις ΥΕΔΔΕ για απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών, για αξιοποίηση νέων πληροφοριών και δεδομένων, στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των πλατφορμών παραγγελιοληψίας, των πλατφορμών διαμεσολάβησης στην παροχή υπηρεσιών διαμονής και εν γένει του ηλεκτρονικού επιχειρείν και έρευνες φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων κλπ.

5. Τουλάχιστον 79.900 ελέγχους δίωξης από τα Τελωνεία και τις Κινητές Ομάδες Ελέγχου, εκ των οποίων:

- 37.300 έλεγχοι δίωξης σε προϊόντα που υπόκεινται σε ΕΦΚ, ήτοι καπνικά προϊόντα, υγρά καύσιμα και λοιπά ενεργειακά προϊόντα, με αξιοποίηση των ευρημάτων του συστήματος εισροών/εκροών και αλκοολούχα προϊόντα.

- 4.200 έλεγχοι δίωξης σε παραποιημένα προϊόντα.

- 8.400 έλεγχοι διακίνησης ρευστών διαθεσίμων.

- 27.000 έλεγχοι δίωξης σε λοιπούς τομείς όπου εντοπίζονται φαινόμενα λαθρεμπορίου, όπως στο εμπόριο και στην κυκλοφορία οχημάτων, στη διέλευση επιβατών, στη διακίνηση καφέ, ναρκωτικών, αγαθών πολιτιστικής κληρονομιάς κ.λπ.

- 3.000 έλεγχοι δίωξης σε ταχυδρομικά δέματα ηλεκτρονικού εμπορίου.

6. Τουλάχιστον 10.000 τελωνειακούς ελέγχους με αυτοκινούμενα συστήματα ελέγχου X-RAYS.

7. Τουλάχιστον 400 ελέγχους από τη Θαλάσσια Ομάδα Ελέγχου, με αξιοποίηση των αντιλαθρεμπορικών σκαφών της Τελωνειακής Υπηρεσίας, στοχεύοντας κυρίως στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών.

8. Τουλάχιστον 13.300 εκ των υστέρων ελέγχους από τα Τελωνεία και τις ΕΛΥΤ.

Τα... φέσια

Εν τω μεταξύ, «φέσι» 84,2 δισ. ευρώ έχουν ρίξει στην Εφορία 9.023 φορολογούμενοι, με τον καθένα να χρωστά πάνω από 9 εκατ. ευρώ.

Την αύξηση των μεσαίων και μεγάλων οφειλετών καταδεικνύουν τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή, σύμφωνα με τα οποία το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος Απριλίου διαμορφώθηκε στα 107,7 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 4,8 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ωστόσο, ο αριθμός των οφειλετών με χρέη από 10.000 έως 100.000 ευρώ έφθασε στα 292.553 πρόσωπα σε σύνολο 3.867.278 οφειλετών όταν τον Απρίλιο του 2022 ανέρχονταν σε 8.827 πρόσωπα, ενώ το συνολικό τους χρέος διαμορφώθηκε στα 8,2 δισ. ευρώ.

Αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου παρατηρείται και στις υπόλοιπες κατηγορίες ειδικά μεταξύ 1 και 100 εκατ. ευρώ, όπου τα «κόκκινα» χρέη διογκώθηκαν κατά 766,6 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο εύρος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ συγκεντρώνεται το 78,2% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών.